Blog

Zöld megoldások, gyors parkolás - Lipcsében mindenki álma megvalósult

Lipcse a legnagyobb város a németországi Szászországban. 605 407 lakosával Németország nyolcadik legnépesebb városa, és Berlin után a második legsűrűbben lakott metropolisz a volt Kelet-Németország területén. Nem csoda, hogy a bevásárlóközpontokban hemzsegnek az autók és az épületüzemeltetők álma a hatékony parkoló rendszer.


2020-ban nyílt meg a REWE szupermarket, egy lebontott régi komplexum helyén. Az üzletek átjárók laza hálózatában kapcsolódnak egymáshoz, így a projektnek a hatékony parkolás megvalósítása és a Parksoltól megszokott környezetbarát megoldások integrálása volt a fő célja. A ’zöld’ megoldások alkalmazásának másik fő oka a megrendelő, a REWE cégfilozófiája volt. A vállalat egyértelmű klímavédelmi célokat fogalmaz meg vásárlói és alkalmazottai felé is. A REWE célja, hogy 2022-re a 2006-os évi mennyiség felére csökkentse szén-dioxid-kibocsátását.

Szupermarketekbe sokan járnak, a parkolóba változó intenzitással érkeznek a járművek, és a vásárlók a lehető legrövidebb idő alatt szeretnének parkolóhelyet találni. Az áruház parkolójában 350 hely van, de a komplexum egy lakónegyedben található, ami okozott problémákat. Egyrészt, sok környéken lakó megszokta, hogy éjszakára a parkolóban hagyja autóját, ami nem csak a szupermarket vásárlóinak okozott gondot a járművek parkolásában, de gyakran elzárta az üzletek árufeltöltésének helyét is. Ez volt a fő probléma, melynek kiküszöbölésére a REWE a Parksol-t választotta, ismerve a cég hatékony parkolási megoldásait.
Fontos szempont volt, hogy az épületüzemeltetéssel foglalkozó csapat valós idejű jelentésekkel rendelkezzen a foglaltságról, a rendszer jelezze és jelölje nekik a harminc percnél hosszabban parkoló járműveket, illetve figyelemmel tudja kísérni a rakodóterületek szabad elérhetőségét. Szintén fontos volt az adatok archiválásának lehetősége a hosszú távú parkolási statisztikák készítése miatt.

Célok

A projekt célja éppen ezért egy olyan parkoló rendszer tervezése és megvalósítása volt, amely biztosítja, hogy ne legyenek túl sokáig a parkolóban az autók, különösen azok, amelyeknek tulajai nem is látogatják az áruházat. Továbbá, hogy keretek közé terelje a helyszínen töltött időt, hogy az újonnan érkezett vásárlók is találjanak szabad helyet. A rakodási területek biztosítása az üzletek zökkenőmentes működése miatt volt fontos a projektben.Megoldás

A bevásárlóközpont területén a megoldás a Parksol terület menedzsment rendszer telepítése volt, amely a területen elhelyezett 12 kamerából áll. A videóképeket a P-BOX képfelismerő vezérlőkre továbbítják, majd ezt követően az adatok egy helyi szerverre kerülnek.

Egy kamera dedikáltan a rakodóhely megfigyelésére szolgál, és azonnal riaszt, ha ott egy autó parkol. A ’zöld’, környezetbarát célok megvalósítása érdekében a projekt ezen szakaszában LED-táblák nem kerültek felszerelésre, ezzel csökkentve a komplexum energiafelhasználását. A rendszer azonban képes a táblák fogadására, így ezen modulok a jövőben bármikor könnyen beépíthetőek.
A különböző típusú felhasználók (üzemeltető, tulajdonos, integrátor) igényeinek kielégítése miatt, a rendszer funkcionalitásának növelése érdekében több interfész modul került hozzáadásra.

Az interfész modulok segítségével az adatok integrálhatók az ügyfél által jelenleg már használt egyéb rendszerekbe.A Parksol parkoló rendszer előnyei:

A rendszer észleli a 30 perc ingyenes parkolási időt túllépő járműveket, és üzenetet küld a rendszert felügyelő adminisztrátornak. Igény szerint képet vagy élő videófelvételt is küldhet az eseményről.

Optimalizálja a parkoló megvilágítását is. Autó érkezésekor a fényforrások erősebb fényt bocsátanak ki magukból, míg aktív jármű távozása után csökkentik a fényerősséget, ezzel is megvalósítva az energiatakarékossági és környezetvédelmi célokat.

A projekt professzionális megvalósítása a cég növekvő bevételeiben is mérhető. A hatékony parkolási rendszer biztosítja, hogy a járművek csak a szükséges időt töltsék a parkolóban. Ennek köszönhetően a szupermarket több vásárlót tud fogadni. A rakodóterületek monitorozása és biztosítása a beszállítók munkáját könnyíti meg, míg a parkolóhely-foglaltsági adatok elemzése után lehetőség van egy másik üzleti modell létrehozására. A komplexum bérbe adhatja a területet a lakónegyed lakóinak éjszakai parkolásra, így a projekt megtérülési ideje is nagyban csökken.

Ma már Németországban is felismerték a Parksol professzionális megoldásaiban rejlő lehetőséget. Amennyiben Ön is ilyen jellegű üzemeltetési problémával küzd, tegyen próbára minket. Kollégáink a leghatékonyabb megoldást dolgozzák ki az Ön számára.

Kreutzer András
üzletfejlesztési menedzser
Mobil: +36-30/233-1030
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

© 2021 SBTProtect. All Rights Reserved. Designed By One Online