Blog

Parksol IndiPark rendszer a tallinni kikötőben

Tallinnban található Észtország legnagyobb kikötője, mely nagy szerepet játszik a Balti-tengeri közlekedésben. Évente mintegy tízmillió utas érkezik ide, közülük több mint hat millióan az 1996-ban épült D Terminálnál szállnak partra, mely napjainkra a svéd és finn kikötőkből érkező utasok fogadásának és kiszolgálásának fő állomása.

A tallinni kikötő üzemeltetőinek elsődleges célja, hogy úgynevezett Zöld Kikötőt hozzanak létre. A fő filozófia, hogy az üzemeltetés feladatait összhangba hozzák a fenntarthatóság szempontjaival, csökkentsék a káros anyag kibocsátást. Ebben a folyamatban a kikötő Uniós szinten is élen jár.

A Parksol Project 

A hatalmas utasforgalmat bonyolító D Terminál parkolóházában 2020-ban került kiépítésre a  Parksol IndiPark rendszer. A fedett parkolóházak parkolás segítő rendszere videó analitikával és rendszámfelismeréssel segíti a szabad helyek megtalálást 339 parkolóhelyen. A tetőparkoló 47 parkolóhelyén indukciós hurok segítségével történik a járműszámlálás és a szabad helyek felügyelete. Ez az első IndiPark projekt a Balti államok területén.

 Beépítésre került megoldások

  • Egy-, és többirányú IndiPark kamerák
  • Video analitika vezérlők
  • Számolómegoldások
  • Hurokérzékelők
  • LED foglaltsági kijelzők
  • Szerver és a hozzá tartozó management szoftver

Telepítői környezet

A D Terminal 2020-ban egy nagyszabású felújítás után nyitotta meg ismét kapuit. A terminál területe csaknem a duplájára 14 000 négyzetméterre nőt, miközben számos környezetbarát megoldás került megvalósításra.

Kikötők és repterek esetén jellemző a területen tapasztalható nagy járműforgalom, valamint a parkolóhelyek szűkös rendelkezésre állása. Ezen tendencia ismeretében épült a terminál mellett egy hatemeletes 385 férőhelyes parkolóház a rövid-, és hosszú távú parkolási igények kielégítésére. A többemeletes komplexum megépítésének célja nem csupán az utasok felhasználói élményének növelése volt, hanem a kikötőterületen történő szabálytalan parkolások megszűntetése is.

Az utasok közvetlenül érik el járataikat a parkolóházból. A parkoló nem csak a kikötőbe érkezők, de a közeli hotelekben megszálló, vagy a környéken bevásárló autósokat is várja.

A nyíltan vállalt környezetvédelmi törekvések egyik legfontosabb lépése volt az épületüzemeltetők részéről a parkoló menedzsment rendszer alkalmazása az épületben. Ennek segítségével könnyedén akadályozzák meg az autók feltorlódását, amivel mérhetően csökkentik a légszennyezést.

A megrendelő elvárásai a Parksol rendszerrel kapcsolatban.

  • Növelje az ügyfélélményt. A parkolóházba érkező autós a lehető legrövidebb idő alatt találjon szabad parkolóhelyet.
  • Költséghatékony megoldásként valósuljon meg a fejlesztés annak köszönhetően, hogy hosszú távon megbízhatóan üzemel, könnyen karbantartható és modulárisan fejleszthető, bővíthető funkciókkal.
  • Zöld megoldásként illeszkedjen a kikötő környezetvédelmi törekvéseibe.

Optimalizálja a parkoló terheltségét a rövid és hosszú távú parkolók elválasztásával.

 

 

Kihívások

A terület felmérése és a megrendelő igényeinek megismerése után nyilvánvalóvá vált, hogy a Parksol termékkínálatából az IndiPark rendszer beépítése a tökéletes megoldás. A fő döntési szempont a rendszer videó analitikán alapuló működése, mely elengedhetetlen a rövid és hosszú távú parkolóhelyek forgalmának lekövetésében, kihasználtságának felmérésében.

Természetesen ezt a funkciót nem csak a Parksol megoldása tudná biztosítani, azonban az IndiPark lehetőséget biztosít az autósoknak járművük megtalálására is. Ezt a parkolóház területén elhelyezett ’Találd meg az autómat’ terminálok teszik lehetővé. Ez a megoldás igen praktikus a felhasználók számára, akik éppen egy hosszú pihentető nyaralásról érkeznek a kikötőbe. A tetőparkoló esetén a Parksol egy hurokalapú számláló megoldás mellett döntött, mely nem csak a kiépítési költségeket csökkentette, de a projekt megtérülési idejét is lerövidíti. A korábbi tapasztalatok alapján a tetőn lévő parkolóhelyek kihasználtsága 60-70%-al kevesebb.
Végül, de nem utolsó sorban a projekt megvalósítására mindössze négy hét állt rendelkezésre, azonban ez nem jelentett problémát.

A Parksol megoldás 

Az IndiPark parkolási rendszer egy innovatív megoldás a modern zártterű parkolók problémáira. A rendszer a biztonsági kamerák képét használva azonosítja a parkolóhelyet foglaló járműveket a Parksol saját, mélytanulási képességekkel rendelkező mesterséges intelligenciája segítségével. A foglaltsági adatok valós időben kerülnek elküldésre a Parksol rendszernek, ami ezeket a parkolóház kijelzőin megjeleníti. A rendszer egy mindent-az-egyben megoldás: gépjármű azonosítás, foglaltság ellenőrzés, parkolási segítség, videó megfigyelés, elemzések és statisztikák készítése. Az egyes modulok és funkciók teljesen a megrendelő elvárásaihoz igazíthatóak. A rendszer rendkívül könnyen kiépíthető annak köszönhetően, hogy hagyományos Ethernet csatlakozással köthető a meglévő hálózathoz.

A parkolóházba történő érkezéskor a rendszer megjeleníti a szabad parkolóhelyek számát. Belépés után a beltéri navigáló rendszer a szabad helyhez ’tereli’ az autót az adott parkoló szinten belül.

A Parksol csúcstechnikájú kamera alapú rendszere színkódokkal segíti a látogatót a szabad parkolóhely minél gyorsabb megtalálásában, ezzel megszűntetve a parkolással járó időveszteséget, biztosítva a folyamatos, torlódásmentes forgalmat a parkolóházban.

A parkolóház ötödik szintje a tetőszint. Ide a Parksol járműszámláló rendszere került beépítésre indukciós hurkokkal. Az indukciós hurkok az ötödik szint útfelületében kerültek elhelyezésre. Ez a megoldás kamerák és mennyezeti irányítók nélkül is folyamatosan számolja az elhaladó járműveket, ebből kalkulálva a szabad helyek számát, melyet kijelzőkön jelenít meg.

A Parksol rendszer a legújabb technológiák felhasználásával biztosít folyamatos információt a parkolási lehetőségekről. A felhasznált megoldások környezetkímélők és költséghatékonyak. A telepített LED ikon kijelzők, a kamerák mind-mind energiatakarékosak és hosszú élettartamú modellek, melyek nagyban csökkentik a havi üzemeltetési és karbantartási költségeket.

A Parksol egy olyan rugalmas, bővíthető, környezettudatos megoldást szállított, mely illeszkedik a tallinni kikötő minőségi törekvéseihez, környezetvédelmi értékrendjéhez.

A rendszer jellemzői:

  • Két rendszer kombinációja : IndiPark + Járműszámlálás
  • Foglaltság ellenőrzés
  • Parkolási segéd
  • Rendszámtábla azonosítás
  • Valós idejű nyomonkövetés
  • Valós idejű videó kép
  • Jelentéskészítés

További funkciók:

  • Parkolási incidens felügyelet (például ha egy jármű tiltott területen parkol)
  • Parkolóhely szabályozás (helyek fenntartása dolgozóknak, VIP vendégeknek, időzítéssel)
  • Videó megfigyelés
  • „Találd meg az autómat” funkció
  • Idősávos parkolási díjak kezelése
  • Automatikus vendégbesorolás (új vendég, állandó vendég, ingázók, hosszútávú parkolók)
  • Bérletes parkolás
  • Részletes jelentéskészítés

A rendszer előnyei

      • Időmegtakarítás: A látogatók könnyen találnak parkolót, nem késik le hajójukat vagy kompjukat a bonyolult parkolás, időigényes parkolóhely keresés miatt.
      • Javuló ügyfélélmény: pozitív benyomás az utasokban a tallinni kikötőről.
      • Csökkenő környezetszennyezés: a gyors parkolási megoldásnak köszönhetően csökken az érkező járművek károsanyag kibocsátása.
      • Költséghatékony megoldás, mely hosszútávon, megbízhatóan működik és a legfrissebb technológiai megoldásokat használja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A parkoló menedzsment rendszerrel kapcsolatban felmerül kérdéseikkel keressék bizalommal munkatársunkat!

Kreutzer András

üzletfejlesztési menedzser

Mobil: +36-30/233-1030 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Hílevél feliratkozás

* kötelező mező
© 2024 SBTProtect. All Rights Reserved. Designed By One Online