Blog

Okosabb és gazdaságosabb: biometrikus azonosítás összemérve a kártyás beléptetéssel

Vajon a biometrikus azonosítás biztonságosabb, kényelmesebb, mint a kártya alapú beléptetés? A következőkben erre a kérdésre keressük a választ.

Biometrikus azonosítás a 19. század végétől jelen van életünkben. 1879-ben egy francia rendőr fejlesztette ki az antropometriát, ami a biometrikus azonosítás elődjének tekinthető. Az antropometria az emberi test leírható és mérhető jellegeinek rendszerezésével és egybevételével foglalkozik. 1896-ban Sir Edward Henry ujjlenyomatvételi rendszerét bevezették, amit a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és más bűnügyi, igazságügyi szervezetek sok éven át használtak. Napjainkban egyre jobban elterjedő tendenciát mutat a biometria alapú rendszerek használata.

Biometrikus azonosításnál megkülönböztetünk:

  • arcfelismerést
  • írisz szkennert
  • ujjlenyomat olvasót
  • retina szkenner
  • véna szkennert
  • hangfelsimerést

Összességében elmondható, hogy a biometrikus azonosításra alkalmas eszközök könnyebb, egyszerűbb, kényelmesebb beléptetést biztosítanak a felhasználóknak. Gondoljunk csak arra az esetre, amikor belépőkártyánkat otthon hagyjuk, ilyenkor igényelnünk kell egy vendégkártyát, azonban egy vendégkártyának más jogosultsági szintjei lehetnek, mint a valós kártyának, ez kellemetlenséghez vezethet. Előfordulhat olyan eset is, hogy a kártyánkat elhagyjuk. Ez esetben be kell szerezni egy újat, aminek rendszerint költsége van. 2017-ben a Tile kutatásában amerikai diákokat vizsgáltak, hogy a diákigazolványukat hogyan, milyen módon használják. A kutatásban kiderült, hogy 1 év alatt a tanulók 19%-a hagyja el kártyáját, ami azt jelenti, hogy 3,8 millió kártyát kell újra legyártani egy éven belül, aminek egységköltsége átlagosan 22 USD / kártya. Tehát több mint 83 millió USD költség keletkezik csak a kártyák cseréjéből. Ezek a kiadások mind elhagyhatók egy biometrikus azonosítással működő rendszernél. Továbbá az elhagyott, eltulajdonított kártyák nagy biztonsági kockázatot jelenthetnek egy vállalatnak. Bár a kártyák letilthatók az egyes rendszerekből, ám mire ez megtörténik addig, az illetéktelenekhez jutott kártyát használva azt az adott személyt is be fogja engedni a rendszer, akinek amúgy nem lenne oda belépési jogosultsága. Biometrikus azonosításnál ez a veszély nem áll fenn. 

Ujjlenyomat olvasók:

Legnépszerűbb és egyben a legkifizetődőbb az ujjlenyomat olvasóval ellátott ajtóvezérlők. Működésükben megkülönböztetünk optikai, kapacitív és ultrahangos olvasókat. Mindhárom módszer az ujjlenyomat egyezőségét vizsgálja az ujjon elhelyezkedő mintapontok helyzetéről szerzett információ alapján. Az eszközök általában 15-20 pontot vesznek figyelembe, így az 1 ujjhoz tárolt adatok nagysága minimális lesz. Olvasás közben az eszköz a bőrredő futási irányának segítségével kiszámol egy esetleges eltolást és egy elforgatási szöget, amit áttranszformál egy halmazba. Ezt követően az egymással átfedésbe eső pontokat összepárosítja és az azonosítás végbe is ment.

Arcfelismerés:

Az arcfelismerés számítógépes szűrők alkalmazásával az arcunkról készült képet számszerű kifejezésekké alakítja, amit ezt követően össze lehet hasonlítani egy adatbázisban tárolt képekkel. A szűrőket általában mesterséges intelligencia alapú tanulással generálják le. Az arcfelismerésre alkalmas ajtóvezérlők érintésmentes ellenőrzést nyújtanak, ami az elmúlt időkben egyre fontosabb lett mindenkinek. Napjainkban ez az azonosítási módszer óriási fejlődéseken megy keresztül. 2018-ban például a mélytanulásnak (deep learning) köszönhetően az amerikai Szabványok és Technológia Nemzeti Intézet (NIST) tesztjén 30 fejlesztés teljesített jobban, mint 2013-ban a legjobb eredményt elért algoritmus. A mélytanulási algoritmus egy olyan gépi tanulási módszer, amely a mesterséges neurális hálózatokra épül. A mélytanulás célja, hogy a gépek tanulási és adatfeldolgozási képességeit emberi szintre emelje, valamint komplex feladatokat végezzenek nagy mennyiségű adathalmazokon keresztül. A jövőben biztosan várható, hogy az arcfelismeréssel ellátott ajtóvezérlők nagy favoritjai lesznek a beléptető rendszereknek.

Véna szkenner:

A tenyérben található vénák szerkezete alapján azonosítja a személyeket. Az érzékelő infravörös fényt bocsájt ki, ezzel tudja azonosítani a testrészt. Az eszköz egy hőtérképet is készít a tenyérről, amivel azonosítani tudja, hogy a képen valóban élő szövet látható -e vagy sem.

Milyen biometrikus azonosításra alkalmas eszközök érhetők el az SBT Protect-nél?

Többek között a Matrix beléptető rendszere érhető el cégünk kínálatában. Az 1991-ben alapított Matrix vezető szerepet tölt be a modern vállalkozások biztonsági és távközlési megoldásainak területén. Innovatív, technológiaorientált cég, amely elkötelezett amellett, hogy az iparág rohamos fejlődésével lépést tartson. Termékpalettájukban az alábbi beléptető rendszer típusok érhetők el.

  • Cosec ARGO
  • Cosec VEGA
  • Cosec DOOR
  • Cosec PATH

Ezek az eszközök alkalmasak az ujjlenyomat olvasása mellett, kártyás beléptetésre is. A Cosec DOOR típusú vezérlőknél megtalálható olyan eszköz, amivel nemcsak ujjlenyomat azonosítás és kártyás olvastatás létezik, de lehetőség van PIN kód megadására is.

A portfólióban újonnan megjelent az arcfelismeréssel működő beléptető vezérlő is a Cosec ARGO FACE. A 3,5” vandálbiztos IPS érintő kijelző alatt található a kettő, egyenként 2MP-es kamera. Az egyik érzékelő a színes képekért felelős, míg a másik az infravörös tartományban készít képeket. Az eszköz alkalmas 50.000 profilt kezelni és mintegy 200.000 arc sablont képes elmenteni és felügyelni. Az eszköz a már említett modern mélytanulási (deep learning) algoritmust használja.

A Cosec COGNIFACE INTEGRA egy olyan vezérlő, ami az arcfelismeréshez egy 2MP-es IP kamerát használ. Ez az eszköz nagy biztonságot megkövetelő objektumok ellenőrzéséhez ajánlott, mivel alkalmas 2 faktoros hitelesítésre is. Az eszköz az arcfelismerés mellett támogatja az ujjlenyomat, a PIN és az RFID kártyákat is.  Beépített akkumulátorának (3000 mAh) köszönhetően egy esetleges áramszünet esetén a további működése biztosított.

Összefoglalva elmondható, hogy a biometrikus azonosítás mellett szól a jövő. Kényelmesebb, biztonságosabb és sok esetben gyorsabb, mint a kártyás társai. Biztonság szempontjából az egyik legfontosabb, hogy nincs biztonsági rés, mint az elhagyott, eltulajdonított kártyák esetén.

 

 

 

Mányi Levente

SBT Protect Kft.

 

További információért, ajánlatkérésért keresse cégünket!

https://sbtprotect.hu/

 

Hílevél feliratkozás

* kötelező mező
© 2024 SBTProtect. All Rights Reserved. Designed By One Online