Blog

Okos megoldások, de nem okos otthonoknak. 3. rész: Közbiztonság

Cikksorozatunk előző részeiben az okos város koncepció alapvetéseit tekintettük át, majd pedig a tömegközlekedés perspektíváját vizsgáltuk meg. Mai anyagunkban a gyalogosok számára készült megoldásokat mutatjuk be.

Közvilágítás, mely nem csak fényt ad, de beszél is.

Az utcai lámpák a városi környezet alapvető jellemzői. Az intelligens városokban további célokat szolgálva hozzájárulnak a városi élet minőségének emeléséhez is. Az intelligens (pl. időjárás-) vezérelt világításon kívül érzékelőkkel, időjárás-állomásokkal, WiFi hozzáférési pontokkal vagy vészhelyzeti berendezésekkel is felszerelhetők.

Segítség egyetlen gombnyomásnyira.

Fényforrásként az utcai lámpák segítenek a biztonságérzetet megteremteni az éjszakai órákban. A hálózatba kapcsolt segélyhívó állomásokkal felszerelt intelligens közvilágítás még inkább fokozhatja ezt a biztonságérzetet, mivel biztosítja, hogy szükség esetén a segítség mindig csak egy gombnyomásnyira legyen. A segélyhívások azonnal a megfelelő szervhez, például egy ügyeleti rendőrségi irányítóterembe, vagy diszpécserközpontba futnak be, ahol a személyzet azonnal azonosítani tudja a hívó helyét egy grafikus szoftver segítségével, ahol piktogramok jelölik a városszerte elhelyezett terminálokat. Ezekkel az előnyökkel a mobiltelefonok egyszerűen nem tudnak lépést tartani.

 

 

 

Intelligens világítás

Amikor segélyhívás érkezik, az utcai lámpa automatikusan felerősítheti fényerejét, vagy villogni kezdhet, hogy felhívja magára a figyelmet. Ez segít figyelmeztetni a járókelőket és értékes időt takarít meg az elsősegélynyújtóknak a hívó fél sötétben való felkutatásában.

Információszolgáltatás a hétköznapokban

Az intelligens közvilágítás a mindennapi életben is bizonyítja sokoldalúságát - például a dinamikus tartalmak, menetrendek és menetidők megjelenítésére szolgáló integrált (érintőképernyős) kijelzőkkel a tömegközlekedési megállókban, vagy turisztikai információkkal a belvárosi helyszíneken.

 

     

Utcai lámpák hangszóróval és kamerával

Ha a kamerakép gyakran nem elég – ebben az esetben kiegészítő Commend hangkommunikációval. Ezzel a megoldással kétirányú hangszórón keresztül biztosítjuk az operátori teremben helyet foglaló biztonsági személyzetnek a szükséges eszközöket ahhoz, hogy közvetlenül szólítsák meg az embereket, tájékozódjanak a hívás körülményeiről, okairól és adott esetben beavatkozzanak folyamatban lévő incidensek esetén.

A Commend okos közvilágítási megoldásainak mindenki számos előnyét élvezheti:

Állampolgárok, turisták

- Fokozott közbiztonság.
- Megnyugtató automatikus üzenetek lejátszása a segélykérőknek.
- Azonnali közvetlen kapcsolat a megfelelő segítségnyújtó ponthoz, például a rendőrséghez, biztonsági szolgálathoz vagy egy hívóközponthoz.
- A lakosok, ingázók és turisták számára a mindennapi helyzetekben releváns információk megjelenítése.
- Visszahívási funkció további segítségnyújtáshoz távolról, amíg a mentőszolgálat a helyszínre nem érkezik.
- A hívó helyének azonnali automatikus megjelenítése a központban: időmegtakarítás, különösen a helyismerettel nem rendelkező hívók esetében.
- Akadálymentes működés és DDA/ADA-kompatibilis kommunikáció hallás- és látássérült személyek számára: haptikus gombok és hallókészüléktámogatás.
- Megbízható rendelkezésre állás az önellenőrző funkciónak köszönhetően, beleértve a szervizpont automatikus értesítését meghibásodás esetén.

Rendőrség, mentőszolgálat:

- Városszerte azonnali reagálás az állandó akusztikus helyszíni jelenlétnek köszönhetően.
- A hívó helyének kijelzése bejövő hívások esetén.
- A közeli térfigyelő kamerák automatikus aktiválása a helyzetértékelés támogatására.
- Visszahívási funkció a hívók szakértői tanácsadására és megnyugtatására.
- Szükség esetén közvetlen kétirányú beszélgetés a helyszínen tartózkodó személyekkel IP-alapú kétirányú hangszórón keresztül.
- Előre felvett hangüzenetek automatikus lejátszása és a gomb újbóli megnyomására való felszólítás híváskor: segít elkerülni a véletlen vagy rosszindulatú hívásokat.

Mint a fentiekből látható a Commend Okos város megoldásai a hétköznapokban és vészhelyzetben is azonnali reagálást, megnyugtató megoldást jelentenek, nem beszélve a megelőző funkcióról.

Hílevél feliratkozás

* kötelező mező
© 2023 SBTProtect. All Rights Reserved. Designed By One Online