Blog

Okos megoldások, de nem okos otthonoknak. 1 rész.

Egyre több okos otthon épül hazánkban. A technika rohamos fejlődésével azonban már sokkal nagyobb léptékben is gondolkozhatnak az okos megoldások fejlesztői. Az ’okos város’ projektek megvalósítható közelségbe kerültek. Blogsorozatunk első részében a Commend okos város koncepció alapelveit mutatjuk be.

Az ’okos város’ kifejezés a modern várostervezésben már mindennaposan használt szakkifejezés. A városi környezet fenntartható fejlesztésére vonatkozó koncepciók összességére utal. A fő gondolat az, hogy a lakosok, az ingázók és a turisták érdekében hatékonyabbá, technikailag fejlettebbé és ökológiailag megfelelőbbé tegyük a településeket. E cél elérésének alapvető eszközei a legújabb információs és kommunikációs technológiák és adatgyűjtési módszerek.

A Commend négy fókuszpontra koncentrálva fejleszti megoldásait:

- Információközlés: Tájékoztatás interaktív kijelzőkön és hangszórókon keresztül nyilvános helyeken, például buszmegállókban vagy vasútállomásokon, turisztikai információs pontokon, látnivalókon, parkolókban vagy e-töltőállomásokon. Ezen információk lehetnek: Tömegközlekedési menetrendek, turisztikai és városi információk, időjárási és környezeti adatok, látogatói és eseményadatok, hírek és webes tartalom, vagy hirdetések.

- Segítségnyújtás: Segítségnyújtás közvetlen hangkapcsolattal (szükség esetén videóval és érintőképernyős támogatással kiegészítve), azonnali, célzott segítség nyújtása gombnyomásra vagy egy ujjmozdulattal - például a tömegközlekedési vállalat, a turisztikai információs iroda vagy az e-töltés szolgáltatója által. Természetesen a segélykérő funkciókat úgy tervezték, hogy a látás- vagy hallássérültek számára is könnyen hozzáférhetőek legyenek.

- Biztonság: Védelem audió/videó és kijelző megoldásokkal a vészhelyzetek megelőzése, az azokra való reagálás és a róluk való tájékoztatás érdekében. A lehetőségek a segélyhívó állomásoktól a beépített kétirányú hangszórókkal ellátott "beszélő kamerákig" terjedhetnek.

- Folyamatos fejlődés: A különféle interkom állomások, modulok és hangszórók tulajdonságai és funkció révén létrehozott és kiértékelt hangadatokból aztán célzott fejlesztő intézkedéseket lehet megvalósítani. (vezérlő funkciók más rendszerek felé, menekítés-gyülekezés irányítás, tömeges tájékoztatás stb.)

A Commend számos megoldással segíti az okos városok kialakítását. Az egyes megoldásokat a cikksorozat következő részeiben mutatjuk be, de az alábbi videó segítségével betekintést kaphat ezekbe.

Hílevél feliratkozás

* kötelező mező
© 2023 SBTProtect. All Rights Reserved. Designed By One Online