Blog

Mesterséges Intelligencia és az épületvédelem

A Mesterséges Intelligencia (MI) lassan mindennapjaink része lesz. Ötletet ad, milyen blogbejegyzést készítsünk, ha kell, megír helyettünk egy könyvet, vagy válaszol a neki feltett bármilyen kérdésre. De vajon milyen MI megoldások érhetőek el az SBT Protect Kft-nél?

Az általunk preferált és biztonsági rendszerekbe integrált Bosch kamerákban már jó ideje alapfunkcióként elérhető a videó analitika. Bár ez az általános videó analitika számos esetben remek választás, mégis a nem-testreszabható megoldások gyakran olyan adatokat szolgáltatnak, amelyekre a megrendelőnek valójában nincs is szüksége.

De ennek most vége.

A Bosch egy olyan MI alapú analitikai megoldást dolgozott ki, melynek testreszabhatóságában csak az emberi fantázia szab határt. Csak a számára megadott, releváns adatokat gyűjti, elemzi és továbbítja, így rendkívül hatékony és megbízható. A megoldás neve Intelligent Video Analytics Pro (IVA Pro).

Az IVA Pro az első valóban hatékony mélytanuló MI videó analitikai megoldás. Tökéletes a pontosan megfogalmazott épületüzemeltetési igények, objektumbiztonsági célok megvalósítására. De ideális professzionális forgalomfigyelésre és területvédelemre is.

Lássuk, mit nyújt az IVA Pro épületüzemeltetők számára.

A Bosch Mestersége Inteligencia alapú videó analitikai csomagjának része, a mélytanuláson alapuló IVA Pro Buildings Pack, ideális az épületek és azok környékének professzionális megfigyeléséhez. A rendszer képes különbséget tenni a tényleges biztonsági események és a hamis riasztásokhoz vezető, félreérthető szituációk között. Így jelentősen növelheti a hatékonyságot és csökkentheti a felesleges járőrkivonulások okozta kiadásokat, valamint időt spórol a kezelőszemélyzet számára, akiknek így csak a hiteles riasztásokra kell koncentrálniuk. Az IVA Pro Buildings Pack automatikusan érzékeli a személyeket és a járműveket, miközben figyelmen kívül hagyja a zavaró környezeti tényezőket, az esőt, a havat, a mozgó leveleket, a fény változását, vagy a remegő kamerát. A megoldás akár beltéri és kültéri személyszámlálásra is képes, valamint a telítettségi, zsúfoltsági létszámérték elérésekor riasztja a kezelőket. A rendszer folyamatosan ’szemmel tartja’ a védett épületeket, területeket, zónákat és megjelöli az előre meghatározott területre belépő vagy azt megközelítő tárgyakat vagy személyeket. Mivel az IVA Pro esetén nincs szükség semmilyen helyszíni kalibrálásra, könnyen telepíthető és azonnal használható megoldásról beszélünk.

Íme a rendszer működés közben:

Az IVA Pro Buildings Pack tulajdonságai

Parkolóhely foglaltság ellenőrzés: Az IVA Pro Buildings Pack érzékeli a mozgó vagy álló személyeket és a parkoló vagy mozgó járműveket. Ez a funkció alkalmassá teszi a rendszert a parkolóhely-foglalások kezelésére.

Szabotázsérzékelés: A beépített szabotázsérzékelő riasztást generál a következő esetekben:
- a kamera eltakarása/elfedése, vakítás, fókuszvesztés és elfordítás.

Az IVA Pro Buildings Pack által felismert objektumok:

- Személyek

- Járművek

Riasztási és statisztikai feladatok:

- Személyek és járművek észlelése a védett területeken, azokra belépés, vagy onnan jogosulatlan kilépés.

- A megfigyelt útvonalon áthaladó személyek és járművek felismerése

- A ’lézengő’ személyek azonosítása tartózkodási idejük és útvonaluk alapján bezárt szögek segítségével (pl ha valaki nem egyenesen halad, hanem cikkcakkban sétálva derít fel egy területet)

- Személyek és járművek mozgásának és/vagy megállásának észlelése

- Megadott paraméterekkel rendelkező objektumok azonosítása (méret, haladási irány a specifikációnak megfelelően konfigurált időn belül)

- Személyek és járművek számlálása egy területen belül, és riasztás, egy előre meghatározott határérték elérésekor

Feladatok kombinálása szkriptek segítségével

Szűrési lehetőségek:
- Meghatározott képterületek figyelmen kívül hagyása.
- Emberekre és/vagy a tárgyakra vonatkozó egyedi észlelési szabályok létrehozása.
- A szűrési/riasztási objektumtulajdonságok meghatározhatók egy hasonló objektum kiválasztásával a videóban.

Az intelligencia-at-the-edge koncepció:

Az intelligencia-at-the-edge technológia lehetővé teszi a felhasználók számára, a sávszélesség és a tárolási kapacitás csökkentését a cselekvésmentes időszakokban történő videóminőség csökkentéssel. Riasztási esemény észlelésekor a rendszer teljes képminőségre vált vissza.

A riasztások létrehozása mellett az IVA Pro Buildings Pack metaadatokat készít, amelyek leírják az elemzett jelenet tartalmát. Ez a metaadat elküldésre kerül a hálózaton keresztül, tárolható és a videótól függetlenül is felhasználható.

Működés közben:

Mozgás észlelésekor az objektum sárga színnel kerül kijelölésre útvonala pedig egy zöld vonalként jelenik meg. Ha egy objektum és annak mozgása megegyezik a valamelyik érzékelő feladathoz meghatározott szabályfeltétellel, riasztás keletkezik, és a tárgy körvonalai átváltanak pirosra.

Mindezen funkciók csupán ízelítőt adtak az MI alapú rendszer képességeiről. Amennyiben még többre kíváncsi, keresse kollégáinkat. Állunk rendelkezésére!

Hogyan használható az IVA Pro forgalomfigyelésre és területvédelemre? Következő blogbejegyzésünkből ezt is megtudhatja!

Hílevél feliratkozás

* kötelező mező
© 2024 SBTProtect. All Rights Reserved. Designed By One Online