Blog

Interkom rendszerek: megbízható hálózati kommunikáció ipari és robbanásveszélyes terekben is!

Az ipari termelésben magas színvonalú, kiváló kommunikációs, videó- és vezérlőrendszerekre, más néven interkom rendszerekre támaszkodnak, amelyek általában rendkívül kemény igénybevételnek vannak kitéve, vagy speciális környezetben szükséges használni ezeket. A szakembereknek minden telepítést kifejezetten az egyedi környezet pontos működési és biztonsági követelményeihez kell igazítaniuk.

Commend interkom megoldásának célja, hogy jelentős mértékben hozzájáruljon a fokozott biztonsághoz a létesítmények robbanásveszélyes terein belül végzett vállalati kommunikációhoz és munkafolyamatokhoz. Az általános ipari és az Ex-es környezetekben dolgozó emberek segítségkérési és -nyújtási folyamatai igencsak korlátozottak. Az ilyen területeken mobiltelefonok és rádiók használata tilos, viszont a hatékony kommunikációra így is megoldást kell adni. Azon túl, hogy a Commend interkom rendszere erre nyújt megoldást, a telepített eszközei segítenek megakadályozni a termelési leállásokat, amelyek hatalmas költségeket generálhatnak. Ha a munkavállalókkal szemben is támasztunk extra követelményeket az ipari területeken történő munkavégzéshez, akkor ehhez a vállalti kommunikáció eszközeinek is alkalmazkodniuk kell. A Commend EE 8000 sorozatú interkom állomásokat kifejezetten arra tervezték, hogy ellenálljanak a szélsőséges hőmérsékletnek, a nedvességnek és a szennyeződésnek. Érthető audio kommunikációt biztosítanak olyan helyeken is, ahol jelentős környezeti zaj van jelen, így jelentősen hozzájárulnak a létesítmények fokozott biztonságához, a gördülékeny hálózati kommunikációhoz és termeléshez.

A maximális megbízhatóságra, könnyű kezelhetőségre és testreszabhatóságra összpontosítva, a robusztus hardvert rugalmas, helyszínen is konfigurálható szoftver vezérli, amelynek funkciói és jellemzői megfeleltethetők a felhasználói igényeknek és a helyi előírásoknak.

Az EE 8000 sorozat termékeit sikeresen alkalmazzák a fémipar, a bányászat, a feldolgozóipar, az olaj- és gázipar, a vegyipar, az energiaipar és a közműszolgáltatások területén. Mindez annak köszönhető, hogy az eszközök IP66-os védettséggel rendelkeznek és -20 °C-tól +70 °C hőmérsékletű környezetben is stabil működést biztosítanak. Zajos környezetekről lévén szó a 25W-os hangszóró a lehető legjobb minőségű a hallhatóságot biztosítja.

Ahol pedig a környezet forró és robbanásveszélyes, az ATEX tanúsítvánnyal rendelkező EX 7000 sorozatú robbanásbiztos interkom rendszer állomásai megfelelő megoldást nyújtanak. Minden belső komponens biztonságosan tokozott és hőálló. Akár robbanásveszélyes környezetben, akár szélsőséges fagyban vagy melegben az Ex-es interkom állomások fenntartják a hálózati kommunikációs kapcsolatot. A terminálok megfelelnek a különleges követelmények szerinti gyújtószikramentes kivitelnek, fokozott biztonságúak. Éghető gázok esetén a T6-os hőmérsékleti osztály szerinti ellenállást biztosítják. 20W-os hangszóróival az igazán zajos környezetben is megfelelő hangerőt biztosít. Az IP 66 minősítésnek köszönhetően a por és a víz behatolása ellen védettek, ami tökéletesen illeszkedik az ipari környezethez. Kimenetei segítségével különböző eszközöket és berendezéseket vezérelhetünk az eszközről, így például további Ex-es hangszórók csatlakoztathatók hozzá, de akár gyártó gépeket, belépési pontokat is vezérelhetünk.

Az ipari és robbanásveszélyes környezetre szánt állomások működési elve szabadon változtatható és a létesítmény működési folyamatainak megfelelően alakítható ki.

A fogadóoldalon a személyzet nem csak hang, de kép útján is tájékozódhat a terminál környezetében történt eseményekről és ennek megfelelően gyorsan reagálhat vészhelyezetekben az akár egész létesítményre kiterjedő bejelentésekre, de - szélsőséges esetekben - evakuálást is kezdeményezhet, mielőtt még a vészhelyzeti és mentőszolgálatok megérkeznek a helyszínre. Ez segít időt megtakarítani és életet menthet. A személyzet hívásátirányítást indíthat mobil vagy vezetékes telefonokhoz, valamint a sürgősségi szolgálatokkal való kommunikációhoz mobil rádió (DMR, TETRA és analóg-FM) integrálására is van mód.

A terminálok funkcionalitása is teljesen az ügyfél igényeinek, valamint az adott helyszíni hálózati kommunikációs igényeknek megfelelően alakítható ki. Az ipari terminálok rendelkezhetnek segélyhívó, vezérlést támogató, videós, mikrofonos modullal, míg a robbanásbiztos terminálok megoldásai érthető módon korlátozottabbak, de extra hangerősségű hangszóróval szerelt, kézi telefonkagylós és vezérlő gombokkal ellátott kivitel is elérhető.

A Commend interkom rendszerek vészhelyzeti megbízhatóságukat az önellenőrzési funkciónak köszönhetik. A mikrofon figyeli a hangszóró által kiadott teszt jelet és így megtörténik a funkcionalitás folyamatos ellenőrzése. Egyes modellek egy beépített elektromágnes segítségével a nyomógombok automatikus tesztelését is képesek elvégezni. A kiváló beszédérthetőséget a 7, illetve 16 kHz-es sávszélesség biztosítja, amely zajos környezetben is rendkívüli beszédérthetőséget biztosít a hálózati kommunikációban résztvevő feleknek. Megfelelő programozással az is elérhető, hogy a segélykérő központban nem szükséges manuálisan beavatkozni a rendszer működésébe, ha bele szeretnénk hallgatni bizonyos helységekbe. Az audio monitoring funkció segítségével automatikusan kapcsolja az adott állomást a diszpécser központba, amint rendellenes zajszint emelkedést észlel a rendszer.

A Commend interkom rendszerekben rejlő lehetőségeket egy működő, többfunkciós demó rendszerrel előzetes egyeztetés után be is tudjuk mutatni az érdeklődők számára.

„A Commend megoldás lehetővé tette számunkra, hogy az egyedi megoldásokból álló elavult rendszerünket egy egységes, többfunkciós rendszerrel helyettesítsük, amely így már hatékony központi működtetést kínál.” Mr. Thomas Hounder – ALK karbantartási vezető

Hílevél feliratkozás

* kötelező mező
© 2024 SBTProtect. All Rights Reserved. Designed By One Online