Blog

Integrált biztonsági rendszerek - ez már a jelen!

Manapság már a grafikusan megjelenített felügyeleti rendszerek alkalmazása nem egy ördögtől való dolog. Egyre több tervezői elképzelésben van jelen az automatika és a gyengeáramú rendszerek összhangja, ami a különböző technológiák közös platformokon való megjelenését eredményezi.

Ez a technológiai újítás minden bizonnyal kielégíti a felelős és innovatív gondolkodású beruházók igényeit is.

Örömmel kijelenthetjük, hogy a hazánkban is megtartott számos konferenciának és bemutatónak hála, a megrendelői oldal is értesült az integrált rendszerek lehetséges előnyeiről. Mivel szerencsére ez a folyamat nem állt meg csupán az információszerzés szintjén, az egyre növekedő érdeklődés és igény a rendszertervezőket is arra sarkallta, hogy minél tüzetesebben megismerjék az ilyen jellegű szoftveres megoldásokat és ezeket hatékony módon a gyakorlatba ültessék.

Az integráció megkerülhetetlen részévé vált a biztonságtechnikai iparágnak, ahogy az egyes elemek (CCTV, beléptető, interkom stb.) képesek ugyanazon a „nyelven” kommunikálni. Ez a technológiai előrelépés azért is jelentős, mivel a rendszerüzemeltető kollégák a részletes információknak köszönhetően komplex feladatokat tudnak ellátni.

A grafikus felügyeleti szoftver egy olyan hatékony irányítási lehetőséget ad az üzemeltető és/vagy a karbantartó cégnek, amellyel lényegesen kevesebb emberi erőforrással és idővel képesek elvégezni a feladataikat. Ezzel a megoldással egy teljes és átfogó képet kaphatnak az épület egészéről és az abban működő rendszerekről, annak külön helyiségeire nagyítva ellenőrizhetővé és vezérelhetővé válnak az egyes rendszerelemek is.

Például az épületautomatikai rendszer berendezéseit, a beléptető-, a videórendszert vagy az interkom és tűzjelző rendszer elemeit stb. is egyszerre, egy rendszerben tudják felügyelni.

Általánosságban a szoftveren keresztül láthatjuk az előre feltöltött épületek alaprajzait és könnyedén kiválaszthatjuk, hogy melyikbe szeretnék részletesebb bepillantást nyerni. A program megszerkesztett alaprajzokon mutatja a létesítmény tényleges állapotának megfelelően az egyes érzékelőket, kamerákat stb. külön-külön piktogramok megjelölésével. Ezekre kattintva érhetjük el a különböző ellenőrzési, tesztelési, vezérlési funkciókat.

Egyedi intézkedési folyamat megadására is van lehetőség, de ennek megalkotása egy komoly feladat mind a megrendelő, mind az üzembe helyező számára. Az egyedi intézkedések megalkotása azonban óriási előnyhöz juttathatja a felügyelő személyzetet vészhelyzet esetében, hiszen felmerülő feladataikat lényegesen gyorsabban és hibáktól mentesen tudják elvégezni. Ezt tekinthetjük egy ellenőrző listaként, ahol ki kell pipálni az elvégzett lépéseket és így ennek mentén az őrség csak az adott helyzetben szükséges legjobb megoldás felé tud haladni.

Egyszerű példa erre, amikor a tűzjelző- és videórendszer összeköttetése révén a jelzést kiváltó érzékelőhöz legközelebb lévő kamera élőképe jelenik meg automatikusan az őr számára. Így, a betekintés pillanatában már tudhatja, hogy a hatóságnak csak egy hibás jelzésről, vagy egy valódi tűz eseményéről kell beszámolnia. Ezzel minimálisra lehet csökkenteni a felderítési időt. Emellett a rendszer lehetőséget nyújt az őrnek, hogy a vészjelzést követően egy időben tájékoztathassa az embereket, a hatóságot és az épület üzemeltetőjét. Továbbá, ha csupán az emberi beavatkozás megoldja a problémát, a szoftver mutatja a legrövidebb útvonalat az adott érzékelőhöz, ezzel is lerövidítve a felderítési időt.

Azonban még a leginnovatívabb megoldásoknál sem lehet eltekinteni a minőség elsőrangú szerepétől. Hányszor találkozunk olyan helyzettel, amikor egy újonnan felépített létesítmény rendszerei nem érik el a kívánt hatást és működnek megfelelően. Olyan esetekben mikor egy új bérlőnek, ügyfélnek, üzemeltetőnek nem tudják kielégíteni az igényeit a rendszerek, gyakran előfordul, hogy a megállapodó felek tanácstalanná és elutasítóvá válnak a megegyezést illetően. Fontos lenne, hogy a beruházáskor tudatosan döntsünk és ne legyünk megalkuvók a biztonsági rendszerek minőségét tekintve. Nem feltétlen éri meg kiválasztani a mostani legolcsóbb rendszert a piacon, mert az most még éppen megfelel, de ki tudja, hogy pár év múlva elég lesz-e?

Mielőtt egy ilyen integrált biztonsági rendszerbe fektetne, érdemes a következő pontokat átgondolnia:

  • Hosszútávú tervei vannak a rendszer fejlesztőjének, megbízható cég?
  • Nem fog leállni a gyártás évekkel később, lesz új helyettesítő alkatrész?
  • Szolgáltat a fejlesztő megfelelő háttértámogatást?

Ezek sokat elmondanak arról, hogy milyen gördülékeny lesz a kivitelezés és a későbbi karbantartás hatékonysága.

 

 

 

 

© 2021 SBTProtect. All Rights Reserved. Designed By One Online