Blog

Axisszal a megújuló energiák védelmében

Az Elera Renováveis hatalmas napelemparkját optikai szálas földbe fektetett érzékelőkábellel és 16 Axis pásztázó, dönthető és zoomolható (PTZ), integrált precíziós georeferenciás vezérléssel rendelkező kamerákkal védi.

Az Elera Renováveis Brazília egyik legnagyobb, megújuló erőforrásokból származó villamos energiát termelő vállalata. Portfóliójába 44 vízerőmű és 19 szélerőmű tartozik. Egyik közelmúltbeli akvizíciója egy fejlesztés alatt álló naperőműpark volt az ország északkeleti régiójában, Cearában. Az új, 2051 hektáros projekt - amely több mint 800 futballpályának felel meg - csúcskapacitásban mintegy 360 megawatt energiát termel, ami közel negyedmillió háztartás áramszükségletének kielégítésére elegendő.

A Complexo Solar Alex, vagy röviden UFV Alex elnevezésű napenergia-projekt tulajdonosaként az Elera azzal a kihívással szembesült, hogy hogyan védje meg a legjobban a területet. "Egy hagyományos, fix kamerákkal és videóelemzéssel ellátott biztonsági megoldás esetén 50 méterenként előre beállított, fix kamerát kellene telepíteni" - magyarázza Bernardo Falcon, az Aeon Security ügyvezető igazgatója.

Egy tizennégy kilométer kerületű zónát kellene lefedni, így az UFV Alexnél körülbelül 273 kamerára lenne szükség. Ilyen mennyiségű berendezés telepítésének költségei, majd a keletkező képek és riasztások mennyiségének kezelése túl sokba kerülne.

"Az Axis és egy versenytárs kameráit vittük ki a napelemparkba, hogy megfigyeljük a területet, és az Axis kamerák teljesítménye a kivilágítatlan környezetben figyelemre méltó volt. Ráadásul az Axis kamerák nyílt szabványokra épülnek, ami megkönnyítette az összes komponens integrálását." – mondta Alexander Fernandes de Assis az Elera Renováveis hálózati és infrastrukturális szakértője.

Kevesebbel többet elérni

Az Elera megbízta az Aeon Securityt, egy rendszerintegrátort és Axis partnert, hogy egy költséghatékonyabb megoldást építsen ki. Az Aeon innovatív megközelítése az Axis PTZ-kamerákat a Future Fibre Technologies Aura Ai-2 száloptikai kábeltechnológiájával integrálta. A rendkívül érzékeny kábelt a napelempark kerítésvonala mentén helyezték úgy a talajba, hogy azonnal észlelje a behatolásokat, és elküldje a koordinátákat az Axis kameráknak.

A kamerák a geolokációs adatok alapján automatikusan megváltoztatják a látómezőjüket, hogy a napelemes mezőt távolról felügyelő biztonsági személyzet számára vizuálisan igazolják az incidenst. A biztonsági rendszer Axis hálózati kürthangszórókat is integrál, amelyek automatikusan előre felvett figyelmeztető üzeneteket sugároznak a betolakodóknak, amelyekben tájékoztatják őket arról, hogy megfigyelés alatt állnak, vagy lehetővé teszik az operátorok számára, hogy élő üzenettel avatkozzanak be. A megoldás egy Digifort videokezelő platformon fut, amely magában foglalja a riasztáskezelést is.

"Az AXIS Q62 sorozatú kamerákat megbízható teljesítményük és a georeferencia támogatásának képessége miatt választottuk. Ahelyett, hogy előre beállított és rögzített pozíciókkal dolgoznának, a kamerák kezelői beavatkozás nélkül, valós időben pontosan a behatolási pontra irányíthatók" - mondja Falcon. Ez a fókuszpont igény szerinti automatikus változtatásának képessége teszi lehetővé, hogy az Elera mindössze 16 videokamerával hatékonyan felügyelje a teljes napelemes mezőt.

Az, hogy a megoldás részét képezik az Axis kürthangszórók, a biztonság további szintjét növeli. "Még az Elera Rio de Janeiróban található üzemeltetési központjának munkatársai is képesek valós időben üzeneteket továbbítani az UFV Alexnek, ha szükséges" - osztja meg Falcon.

Az innovációs szkepticizmus leküzdése

"Tekintettel arra, hogy az Elera más telephelyein mintegy 400 Axis-kamerát használtak, természetes volt, hogy szkeptikusak voltunk azzal kapcsolatban, hogy mindössze 16 Axis-kamera és optikai kábel biztosítja azt az alapos lefedettséget, amelyre az UFV Alex napelemkomplexum kiterjedt kerületén szükségünk volt. De az Axis technológia nemcsak lehetővé teszi ezt, hanem nagyszerű gazdasági és fenntartható megoldás lett számunkra.

"Az Elera látni akarta a koncepció működőképességét, mielőtt elkötelezte volna magát az Axis/FFT megoldások mellett" - magyarázza Falcon. "Fontos volt, hogy a berendezéseket valós teszteknek vessük alá, hogy bebizonyítsuk, hogy az Axis zökkenőmentesen működik az FFT technológiával és a Digifort videókezelő platformmal."

A nappali, nagy távolságú megfigyelés mellett a kivételes éjszakai látás volt a legfontosabb, mivel a napelemparkban nincs éjszakai világítás. Az Elera biztos akart lenni abban, hogy a kamerák akár negyed mérföldes távolságból is képesek tiszta képeket rögzíteni. A beépített, nagy hatótávolságú IR-világítóknak köszönhetően az Axis kamerák képesek voltak túllépni ezt a távolságot, és bebizonyították, hogy több mint egyharmad mérföld távolságból is képesek éles képeket rögzíteni egy éjszakai jelenetről. A nagy teherbírású PTZ-kamerák megbízható, éjjel-nappal működő határfelügyeletet biztosítanak az Elera számára, még szélsőséges időjárási körülmények és erős szél esetén is kis téves riasztási hányaddal dolgoznak.

A vártnál nagyobb megtérülés

Az energiahatékonyság egy másik pluszelem volt. "Az Axis kamerák alacsony energiafogyasztása miatt ideálisak a napelemes farmok környezetében, ahol az éjszaka rendelkezésre álló áram korlátozott és költséges" – mondta a projektvezető
Mivel ezeknek a napelemes projekteknek a hasznos élettartama 20-25 év, az Axis kamerák hosszú élettartama és megbízhatósága jó befektetéssé tette őket. "Egy több mint 10 éves élettartamú kamera telepítése hosszú berendezéscsere-ciklust biztosít, ami optimalizálja az Elera megtérülését" - mutatott rá Falcon.

A projekt mérnökei tudták, hogy fontos olyan robusztus technológiába beruházni, amely még kedvezőtlen körülmények között is működik, és csak kevés karbantartást igényel. "Az UFV Alex komplexumban egy kamera cseréjének költségei nagyon magasak lennének, mivel a terület messze van minden nagyobb központtól. Így a javító személyzetnek elég nagy távolságot kellene megtennie" A masszív felépítésű Axis kamerák úgy készültek, hogy ellenálljanak a legkeményebb időjárási körülményeknek - beleértve az esőt, a villámlást és az akár 240 kilométer/órás szélsebességet is -, így jó választásnak bizonyultak a projekthez.

Ráadásul egy villanyvezeték közelében lévő kamera cseréje üzemszünetet igényelne, ami értékes termelésiidő veszteséget okozna a vállalatnak. "Ez egy újabb ok, amiért az UVF Alex számára létfontosságú, hogy megbízható berendezésekkel rendelkezzen, amelyek nem hibásodnak meg" – mondta a projektért felelős Bernardo Falcon.

Az, hogy a napelemfarm kameráinak számát drasztikusan csökkenteni tudták, azt jelentette, hogy lényegesen kevesebb kábelezést és infrastruktúrát kell használni. "Ezek olyan előnyök, amelyekre senki sem gondol a projekt kidolgozásakor" - mondja Falcon. "De a költségmegtakarítás valóban összeadódik. Becsléseink szerint optimalizált megoldásunkkal az Elera több mint 3,5 tonna rézkábelt és közel 1,8 tonna PVC csövet takarított meg."

Az Elera elégedett volt a napelemes farmok biztonságát szolgáló úttörő megoldás teljesítményével. "Ez az első olyan napenergia-projekt a világon, amelybe üvegszálas optikai érzékelőt és kamerákat integráltak georeferencia-képességgel. Az Axis kamerák kiemelkedő zoom- és infravörös hatótávolságával, valamint hosszú élettartamával együtt olyan rendszert hoztunk létre, amely ma is hatékonyan szolgál minket, és még évekig így lesz" - nyilatkozta Alexander Fernandes de Assis, az Elera Renováveis hálózati és infrastrukturális szakértője.

A projekt sikere arra késztette az energiavállalatot, hogy a megoldást szabványosítsa a következő projekteknél, beleértve a szélerőműveket és az UFV Janaúba napelemparkot Minas Geraisban, amely ötször nagyobb, mint az UFV Alex.

Amennyiben az Axis kameráira épülő területvédelem felkeltette érdeklődését, keresse munkatársunkat személyre szabott ajánlatért.
Kreutzer András
üzletfejlesztési menedzser
+36 30 233 10 30

Hílevél feliratkozás

* kötelező mező
© 2024 SBTProtect. All Rights Reserved. Designed By One Online