Blog

A Parksolnak minden helyzetre van megoldása

Nincs két egyforma projekt. Óriási szerencse, hogy a Parksol parkolás menedzsment megoldásai teljesen testre szabhatóak, alakíthatóak. Vajon, hogyan telepítünk parkoló rendszert egy parkolóházba, ahol tilos bármilyen aljzatbontással járó munka?

 Norvégia legnagyobb víziparkjának esetében pontosan ilyen rendszerre volt szükség.

A Pirbadet – amely a tenger és a szárazföld közötti átmenet jelképe – Norvégia legnagyobb fedett aquaparkja Trondheimben, a vízparton található. A látványos létesítményben az úszás és élményfürdőzés mellett fitnesz tevékenységekre is van lehetőség. A népszerű komplexum együttesen évente mintegy félmillió, autóval érkező látogatót vonz. Naponta körülbelül 500 autó cserél helyet a parkolóházban.

Parkoló menedzsment rendszer kiépítése előtt a mélygarázsban igen nagy volt a kontrollálatlan forgalom, ezt a problémát pedig tovább növelte, hogy a látogatók nem láttak kint semmilyen információt a szabad parkolóhelyről, így be kellett hajtaniuk és meg kellett keresniük az üres helyeket. A 335 férőhelyes parkolóban szükség volt egy olyan megoldásra, amely felügyeli a járműveket és valós időben mutatja a szabad parkolóhelyek elérhetőségét a kültéri LED kijelzőn és a Pirbadet weboldalán is.

Parksol parkolás menedzsmentCélok

A projekt céljai között szerepelt, hogy a parkolók foglaltságáról előre pontos információt nyújtson, és segítse a vendégeket abban, hogy kevésbé zsúfolt időpontot válasszanak az élményfürdő látogatásához. Továbbá, hogy megkönnyítse a szabad parkolóhelyek megtalálását, amikor a látogatók megérkeznek. Végül pedig remek információforrás volt arra, hogy az aquapark alkalmazottai folyamatosan friss információkkal rendelkezzenek a foglaltság mértékéről, az átlagos parkolási időről.

Kihívások

Nincs projekt kihívás nélkül. Az első kihívás a park tulajdonosának azon kívánsága volt, hogy a weboldalon legyen egy térkép az összes létesítményről, ahol valós időben látható a parkoló foglaltsága. Ezt a REST API protokoll segítségével oldották meg, amelyet külső alkalmazásokhoz (harmadik féltől származó rendszer, fizetési rendszer, változó üzenetű LED-tábla, APP stb.) használnak.

A kihívás második részét az jelentette, hogy a megoldást egy üzemelő, napi szinten működő létesítményben kellett megvalósítani, ezért nem volt lehetőség a Parksol rendszerben gyakran használt indukciós hurok telepítéséhez szükséges aljzat vágási munkára.

Megoldás

A kihívások ellenére a Pirbadet vízipark mélygarázsában ma már sikerrel működik Parksol parkoló rendszer. Ehhez egy TOF (Time-of-flight) autószámláló megoldásra volt szükség.

A TOF-érzékelők a be- és kijárat fölé kerültek. Amikor az autó be-/kilép, a TOF-érzékelő észleli az autót, jelet ad a számláló vezérlőnek, és a szabad parkolóhelyek száma megváltozik a LED-táblán. Ezután a sofőr a parkolók foglaltságát az aquapark weboldalán is jól láthatja, a szerver pedig adatokat gyűjt az analízishez.

A TOF-érzékelőkkel telepített számlálórendszer nagyszerű alternatívája az indukciós hurokkal működő számlálási megoldásoknak, mivel telepítéséhez nem szükséges aljzat bontás, és nem kell a padlózat alatti infrastruktúrát sem bolygatni. A telepítés egyszerűbb és gyorsabb. A TOF-érzékelők IP66-os védettségi osztályúak, ami hosszú élettartamot garantál.

A projekt megvalósítása nagy előnyöket hozott a vízipark számára: a látogatók könnyen láthatják a rendelkezésre álló parkolóhelyeket, mielőtt a mélygarázsba hajtanának. A park tulajdonosa mostantól nyomon követheti a forgalmat, a parkolási időt és a foglaltságot, valamint az összes információt részletes elemzésre használhatja.

A rendszer további jellemzői:

  • Parkolóhelyek foglaltsága a weboldalon (az ügyfelek számára könnyen látható, még az aquaparkba indulás előtt).
  • Könnyű navigáció a parkolóban. (A bejáratnál elhelyezett LED-tábla mutatja, hogy hány parkolóhely szabad.).
  • Statisztikák, jelentések, elemzések.

Amennyiben Ön is hatékony parkoló rendszert keres, illetve kérdése merült fel termékünkkel kapcsolatban, vagy árajánlatot kérne, keresse kollégánkat az alábbi elérhetőségeken.

Kreutzer András

üzletfejlesztési menedzser

Mobil: +36-30/233-1030 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

© 2021 SBTProtect. All Rights Reserved. Designed By One Online