Blog

A legjobb védekezés, ha hozzáértő csapatra bízzuk a feladatot

A világon minden 25. másodpercben történik egy betörés. Habár 2019 óta a betörések és lopások aránya csökkenő tendenciát mutat, még így is 1 év alatt közel 7 millió vagyon elleni bűncselekmény történt. Felmerül a kérdés, hogy mi lehet a leghatékonyabb védekezés ebben az esetben, és mekkora segítséget jelenthet, ha egy biztonságtechnikára specializálódott céget keresünk fel a feladattal.

Egyik leghatékonyabb védekezés egy kamerarendszer telepítése lehet. A köztudatban használt CCTV rövidítés jelentése a zárt láncú videokamerás rendszer, amit Walter Bruch talált fel 1942-ben. A rendszert a hadiparban használták először rakéták megfigyelésére, detektálására. Kereskedelmi forgalomban csak 1949-ben vált elérhetővé, és gyorsan fel is keltette az érdeklődést. Miben tud segítséget nyújtani egy CCTV rendszer?

Bűnmegelőzés

Egy CCTV rendszer telepítése segít elrettenteni a bűnözőket a lopástól. Azonban fontos megemlíteni, hogy bár egy kamerarendszer megléte pozitív hatással van az adott objektum betörési esélyeire, sok esetben az elkövető megpróbálja magát felismerhetetlenné tenni a rögzített felvételeken. Ilyenkor rendkívül fontos, hogy a telepítést, rendszeres karbantartást egy hozzáértő cég hajtsa végre, hiszen a biztonsági kamerák különböző helyzetekhez és környezethez más-más beállításokkal, funkciókkal rendelkeznek.

Tevékenység ellenőrzés

Egy megfelelően telepített kamerarendszer képes nyomon követni, hogy mi történik azokban a helyiségekben, ahol a megfigyelést végzik. Tevékenység ellenőrzéshez számos hasznos funkció érhető már el napjainkban. Az SBT Protect-nél elérhető magas minőségű márkák közül például a Hanwha Vision Wisenet kamerái mesterséges intelligencia segítségével képesek megkülönböztetni és számlálni járműveket, embereket, arcokat, valamint rendszámtáblákat. Ez segíti az operátorok munkáját, mivel így könnyen kereshetnek tárgyak vagy személyek jellemzői alapján, például korcsoportra, nemre vagy ruházat színére. Elérhető a palettában olyan eszköz is, ami folyamatosan analizálja a környezeti zajokat, és képes felismerni a fegyverlövés, robbanás és a betört üveg hangját. Egy másik hasznos funkció a hőtérkép készítése. Ezzel a funkcióval egy üzlet tulajdonosa releváns információt kaphat, hogy a vásárlók az üzlet melyik területén töltik el a legtöbb időt.

 

Bizonyítékgyűjtés

Abban a kedvezőtlen esetben, ha bűncselekmény történik, egy megfelelően telepített és karbantartott CCTV rendszer valóban kifizetődő lehet, mivel könnyen visszakereshetők a bizonyítékként szolgáló és használható anyagok. A Nottingham Trent University 2017-es kutatásából kiderült, hogy rendkívül fontos a nyomozás során, hogy megfelelő minőségű videóanyagot tudjunk szolgáltatni a hatóságoknak. Gépjárművekből történő lopások esetén a használt videóanyagok csupán 16 %-a volt hasznos. A gépjárműlopások esetén az arány ennél jobb, ott az esetek 24 %-ban segített a rendőrségnek a videóanyag.

A mai rohanó világban, ha megfelelő és hatékonyan működő rendszert szeretnénk, érdemes egy erre specializálódott biztonságtechnikai céget megkeresni a feladattal. Mi az SBT Protect-nél hiszünk abban, hogy az igények felderítésre várnak. Leendő ügyfeleink számos esetben nincsenek tisztában azzal, hogy egyes biztonságot érintő problémáikra igenis létezik már megfelelő műszaki megoldás. Egy kamerarendszer telepítése során számos akadály felmerülhet. Vegyük példának a hőtérkép készítő funkciót a Wisenet kameráknál. Ahhoz, hogy a funkció megfelelően működjön egy halszemoptikával ellátott kamerát 2,5m – 4,5m magasan merőlegesen a plafonra kell rögzíteni. A rögzítés előtt érdemes a környezeti megvilágítást, fényforrásokat figyelembe venni, hiszen a leghatékonyabb működés 300 és 600 lux között biztosított.

Milyen kritikus hibákat véthetnek a nem biztonságtechnikára specializálódott személyek kamerarendszer telepítése során?

Környezeti tényezők figyelmen kívül hagyása

Egy CCTV rendszer telepítése előtt feltétlenül figyelembe kell venni az olyan környezeti tényezőket, mint az időjárási viszonyok, speciális területek (gyújtószikramentes, tisztatéri) vagy az esetleges akadályok jelenléte. Kínálatunkban elérhető a világ első gyújtószikramentes kamerája. Az Axis P1468-XLE típusú kamera tökéletes választás lehet, mivel az eszközt veszélyes helyekre tervezték és tanúsították. A Lightfinder 2.0-nak és a Forensic WDR-nek köszönhetően részletes videóanyagot biztosít 4K felbontásban sötét fényviszonyok között is. Az OptimizedIR (infravörös LED) lehetővé teszi a megfigyelést teljes sötétségben akár 40 méter távolságig.

Rossz kábelhasználat

A nem megfelelő kábelezés adatvesztéshez, rossz képminőséghez és akár a kamera meghibásodásához is vezethet.

Rossz kamera pozíció és rossz fényviszonyok

A kamera megfelelő elhelyezése és a megvilágítás elengedhetetlen a tiszta és megfelelő minőségű felvételek készítéséhez.

A környezeti fényviszonyok felmérése során figyelni kell, hogy a kamera pozíciójánál pont elegendő fényt kapjon a szenzor, ellenkező esetben a kép kiégett vagy túl sötét lehet.

 

Nem elegendő háttértár

Háttértár megfelelő kiválasztása is kulcsfontosságú egy rendszer telepítésénél. A háttértár kapacitása függ a kamerák darabszámától, az FPS számtól, rögzített adatok tárolásának napszámától, valamint a rögzített videó felbontásától, és még megannyi más feltételtől.

Nem megfelelő kameraválasztás

Egy biztonságtechnikai rendszerre specializálódott cég portfóliójában sokszor elérhetők olyan termékek, eszközök is, amit magánszemély nem tud megvásárolni.

Gyakran előforduló hiba, hogy nem a megfelelő eszköz kerül kiválasztásra. Rendszerint ezekhez a kamerákhoz már a gyár által támogatott szoftververziók sem érhetők el, így a biztonsági frissítések sem lesznek naprakészek. Meg kell győződnünk arról, hogy az adott kamera biztosan tudja -e teljesíteni az elvárt igényeket. Pixelsűrűségi követelmények szerint megkülönböztetünk 6 osztályt.

Osztály

Pixel / m (ppm)

Dőlésszög

Figyelés (monitor)

12,5

Kis jelentőségű

Észlelés (detect)

25

Megfigyelés (observe)

62,5

Felismerés (recognize)

125

Közepes jelentőségű

Azonosítás (identify)

250

Nagy jelentőségű

Ellenőrzés (inspect)

1000

 

A videóminőség szempontjából fontos, hogy minél nagyobb a pixelsűrűség annál jobb a képminőség, viszont nagyobb pixelsűrűség mellett kisebb területet tudunk megfigyelni. Példaként felhozható egy hagyományos 1080p-s felbontású kamera, ami 1920 pixel széles és 1080 pixel magas képet tud biztosítani. Ha a megfigyelendő képnek egy 6 méter széles területet veszünk, akkor 1920 px / 6 m = 320 ppm, ami egy nagyon részletgazdag képet eredményez, természetesen megfelelő megvilágítást, fókuszt stb. feltételezve. Ha ugyanezt a kamerát egy 60 m széles terület lefedésére használnánk akkor 32 ppm-et kapnánk, ami csak azt tenné lehetővé, hogy észlelni tudjuk, hogy a területen általános tevékenység folyik, de nem lennénk képesek látni a jelenet vagy tárgyak konkrét részleteit. Hasonlóan széles területek megfigyelésére kitűnő választás lehet a portfoliónkban elérhető Bosch MIC IP ultra 7100i. A strapabíró 3840 x 2160 (4K) felbontással rendelkező kamera kiváló választás lehet akár kritikus infrastruktúrákhoz is, mivel az eszköz ellenáll és kiváló minőségű videóképet biztosít durva ütés, vibráció és szélsőséges időjárási körülmények között is. A fent említett pixelsűrűségi számítási mód, egy leegyszerűsített példa, hiszen az érzékelő mérete vagy az objektív paraméterei is befolyásolják a pixelsűrűséget. A felhasználási körülmények meghatározásakor figyelembe kell venni a rögzítendő objektum típusát. Például gyorsan mozgó tárgyak esetén a megfelelő minőségű rögzítéshez, szükség lehet a kamera alapkonfigurációjának módosítására, hogy kép elmosódását vagy más minőséget befolyásoló tényezőket minimalizálni lehessen.

A kamerarendszer rendszeres karbantartása számos pozitív előnnyel jár. A szervizelés során feltárhatók olyan rejtett hibák, aminek a helyreállításával a teljes rendszer meghibásodását lehet megelőzni, ezzel csökkentve a műszaki hiba miatti leállás kockázatát. Akár egy elszennyeződött lencse is képes kellemetlenséget okozni, ezért fontos a kamerák takarítása is. Egy elhanyagolt rendszer esetén elkerülhetetlen az előbb utóbb bekövetkező rendszerhiba, aminek a kijavítása sokkal nagyobb költség is lehet, mint egy rendszeres karbantartás ára.

Összefoglalva: korántsem olyan egyszerű egy megfelelően működő kamerarendszert telepíteni, mert számos szempontot kell figyelembe venni. Bízzuk ezt szakemberre, ha fontos az igényeknek megfelelő működés és hatékonyság.

 

Mányi Levente

SBT Protect Kft.

 

Hílevél feliratkozás

* kötelező mező
© 2023 SBTProtect. All Rights Reserved. Designed By One Online