Tűzjelző rendszerek


Sinteso tűzjelző család: a jelen és a jövő érzékelő rendszere  

Sinteso - a tűzérzékelés új dimenziója

A korunk technikai színvonalának megfelelő tűzjelző érzékelőknek a lehető leggyorsabban jelezniük kell a veszélyes füst-, és hőképződést,hogy a veszélyes területen tartózkodók figyelmeztetése és megbízható kommunikációs csatornán a tűzoltósági átjelzés is megtörténhessen.

Ezzel egyidejűleg, a környezetből érkező zavarjelek és jelenségek hatására előforduló, téves riasztások számának minimalizálása legalább ennyire fontos. Az új Sinteso termékcsaláddal a Siemens mindenfajta alkalmazáshoz költséghatékony, rugalmas és rendkívül megbízható tűzjelző rendszert fejlesztett.

 

 

 

Szabadalmaztatott ASA jelkiértékelési technológia

A szabadalmaztatott ASA (Advanced Signal Analysis) technológiának köszönhetően az S-line eszközei páratlan érzékelési megbízhatóságot garantálnak, szinte kizárva a zavarjelenségek (pl.: pára, kipufogó gázok, elektromágneses mezők) által okozott téves riasztásokat. A Siemens úttörő jelkiértékelési technológiája az algoritmusokra épülő korábbi megoldások továbbfejlesztése. Használatával minden tűztípusnál, még a legdurvább környezeti feltételek esetén is, egyedülálló érzékelési megbízhatóság érhető el. A feldolgozó áramkör az érzékelőre jutó jeleket matematikai komponensekre bontja, a beállított algoritmus szerint módosítja, majd összehasonlítja az eszköz memóriájában tárolt adatokkal. A megfelelő ASA paraméter használatával az alkalmazott algoritmus a várható tűzjellemzőkhöz és környezeti zavarokhoz igazítható minden egyes érzékelőben. A paraméter beállítások széles köre mellett, az ASA technológia elsöprő erejét az adja, hogy valós idejű jelfeldolgozása az algoritmusok dinamikus változtatásával a lehető legpontosabban képezi le az érzékelő környezetében zajló folyamatokat. Tipikus alkalmazásai: ipari termelő egységek, tiszta terek, parkolóházak, erőművek stb.

A neurális multikritérium érzékelő két optikai füst-, és két hőérzékélő elemet tartalmaz. Az érzékelő lelke az opto-elektronikus mérőkamra, amely kívül tartja a zavaró külső fényeket és emellett megbízhatóan érzékeli a füstrészecskéket. Az optikai kamra két érzékelő elemet tartalmaz, amelyek két irányból vizsgálják a kamrába került füstöt. A két füst és két hőérzékélő elem jelzései intelligens elemzésen, összehasonlításon és kiértékelésen esnek át, az ASA technológiának köszönhetően, így megbízható érzékelést garantálnak mindenfajta tűztípus esetén. Emellett a füstrészecskék mérete és fajtája is értékelésre kerül, sőt az eszköz megkülönbözteti a világos és sötét részecskéket. Ennek köszönhetően az érzékelő különbséget képes tenni a füst valamint a gőz / vízpára között, amely a hagyományos optikai füstérzékelőknél gyakran okoz téves riasztást.

Ezeken túlmenően, a multi-kritériumos érzékelő előre konfigurálható a védendő terület tulajdonságainak figyelembe vételével. Egy kórházi szobában keletkező parázsló tűz, vagy egy szintetikus anyagokat tároló helyiségben keletkező nyílt lánggal égő tűz érzékelése sokkal korábban és sokkal megbízhatóbban történik meg, az előre kiválasztott optimális ASA paraméter beállításnak köszönhetően.

Szabad hálózati topológia

A legtökéletesebb tűzjelző érzékelő is csak annyira lehet hatékony, amennyire a tűzjelző központhoz őt kapcsoló kommunikációs hálózat. Az FDnet (Field Device Network) hálózati technológiát speciálisan a Sinteso termékcsaládhoz fejlesztették ki, hogy a legnagyobb átviteli biztonságot és a gyors kommunikációt szavatolja a tűzjelző központ felé. A hálózat szabad konfigurálhatósága, vonalak, hurkok vagy T elágazások alkalmazhatósága rugalmas és hatékony telepítést biztosít. Minden Sinteso periféria tápellátása a FDnet-en keresztül történik, beleértve a vezérlő modulokat is. Az FDnet akár 3300 méter hosszúságú is lehet, alacsony kábelezési költségek mellett.

 


Brossúra letöltése