Parkoló rendszerek

Az üzemeltetés legjobb barátja a parkoló szinteken

A ParkSol egy minden környezeti viszony mellett, kültéren és beltéren egyaránt kiválóan használható parkoló foglaltságjelző rendszer. Használatával elkerülhetők parkolóház környezetében vagy benne kialakuló forgalmi dugók, a bolyongás, a fizetésekkel való visszaélések. A látogatók magas fokú elégedettségéhez vezet, mert a környéken parkolót keresők ezen idejük csökkentése mellett, jól látható jelzéseket követve a lehető leggyorsabban jutnak el egy szabad parkolóhelyhez. Így a rendszer által növelt színvonal fokozza a parkolóházak használatát.

Fejlett technológiájának köszönhetően elősegíti a parkolóház mindennapi zökkenőmentes működését. A rendszerbe megannyi hasznos lehetőséget integráltak, amelyek az előbb említett célt szolgálják.

A rendszer legfőbb előnyei:

 1. Stresszmentes és kellemes parkolási élményt biztosít az ügyfelek hosszútávú megelégedésére.
 2. Azonnal érzékeli az üres és foglalt parkolóhelyeket. Így valós időben tájékoztat a férőhelyek számát illetően.
 3. Közvetlenül elvezet az elérhető parkolóhelyekre.
 4. Maximalizálja a parkolók jövedelmezőségét és a bevételeket (akár 15%-kal nagyobb forgalmat generál).
 5. Megszűnteti a körbe-körbe cirkálást, így időt takarít meg.
 6. Környezetbarát létesítményt biztosít és az üzemeltetési költségeket is mérsékeli. A rendszer az üres helyre vezeti a sofőrt, ezáltal az ügyfél kevesebb időt tölt bolyongással, így mérsékelt lesz a szénmonoxid szintje, ezért nem kell folyamatosan igénybe vennie a szellőztető rendszer, így költséget takart meg.
 7. Visszaszorítja az illetéktelen parkolókat az időtúllépés felderítéssel. Még több helyet szabadít fel igazi ügyfeleinek.
 8. Csökkenti a dugók kialakulását és elhárítja a fizetőparkolásoknál a csalás lehetőségét.
 9. Az összes statisztikát, mint pl.: parkolási idő, kihasználtság, forgalom, marketing célokra is használja. Ezáltal versenyelőnyhöz juthat.

Legjelentősebb ParkSol referenciánk egy 2018-ban épült irodaház parkolójában van a Népligetnél, ahol 3 szinten mintegy 1400 parkolóhely felügyeletét végzi a rendszer. Az egyes férőhelyek állapotáról és kihasználtságáról real-time értesíti a személyzetet egy grafikus szoftver segítségével a rendszer. A szoftveren keresztül menedzselhetjük az egyes parkolóhelyeket, vagy parkolóhely csoportokat. Hosszabb rövidebb időre lefoglalhatunk bizonyos férőhelyeket ezzel a VIP vendégek számára biztosítva, hogy kényelmesen és gördülékenyen igénybe tudják venni szolgáltatásunkat.

Az egyes parkolóhelyek foglaltságát érzékelők jelzik és a visszajelző LED-ek segítségével tájékoztatják a sofőröket, hogy melyik hely szabad. A távkijelző LED-ek színe választható, attól függően, hogy milyen jellegű parkolóhelyet szeretnénk megjelölni velük. Lehetőség van a mozgáskorlátozottaknak szánt, vagy éppen az elektromos autók töltő helyét jelölő parkolóhelyeket különböző színnel jelölni, mint a normál parkoló helyeket.

Azon túlmenően, hogy az egyes parkolóhelyek fölé külön ultrahangos érzékelőt szerelünk, hogy jelezze a beparkoló gépjárművet, kialakítható két irányú, úgynevezett TOF érzékelő is. Ez az egymással szemben lévő parkolóhelyeket figyeli és érzékeli mindkettő foglaltsági állapotát.
A ParkSol nem csak a fedett parkolóházak vagy mélygarázs férőhelyek foglaltságának jelzésére és kezelésére képes. Lehetőség van a szabad ég alatt álló, fedetlen parkolók vagy utcai parkolóhelyek felügyeletére is vezeték nélküli és minden környezeti hatásnak ellenálló érzékelők használatával. Természetesen ezek is menedzselhetők szoftveren keresztül. A dual érzékelés technológiával (infra és mágneses) működő érzékelőkben lévő elemek élettartama 5-10 év is lehet.

Az érzékelőktől érkező jeleket a zónavezérlők dolgozzák fel és továbbítják az információs LED táblák, valamint a ParkSol szoftver felé. A LED táblák masszív kialakításának köszönhetően minden időjárási körülménynek ellenállnak. Jelzik, hogy az egész parkolóban vagy az egyes sorokban hány szabad férőhely található, így akár a fő útvonalról tájékozódhatunk, hogy melyik sorban található szabad parkolóhely.

Létezik a portfólióban olyan LED tábla, amellyel egyedi üzeneteket, vagy reklámokat jelentethetünk meg.

 

 

A ParkSol rendszer telepítése gyors. Az egyes érzékelők már felprogramozott állapotban kerülnek a megrendelő elé. A feltelepítés során a parkolóházat nem szükséges bezárni, így nincs forgalomkiesés. A kábelezési munkálatok egyszerűek mert szabványos kábeleken történik a kommunikáció. A szerver és a zónavezérlők, valamint a LED táblák UTP kábelen keresztül kommunikálnak és hálózati elosztóként működnek, így sorba köthetők. Külön IP címmel rendelkeznek. Az érzékelőket egy vastag, de flexibilis 2*1+2*1,5-ös kábellel kötjük össze, így biztosítva a folyamatos tápellátást és kommunikációt. A távkijelző LED-ek 4 eres vezetékkel kapcsolódnak az érzékelőkhöz.


Rendszer elvi felépítése:

Okos kamerás parkolási megoldások azaz, foglaltságjelzés videó analitikai segítségével

 

A mai okos parkolástechnikai és a biztonságtechnikában is használatos videó analitikai megoldások révén a parkolót és a gépjárműveket teljes ellenőrzésünk és felügyeletünk alá tudjuk vonni, megtartva ezzel a rendet és a fegyelmezettséget. Segítségével biztosítjuk a könnyű és gyors anyagi jellegű elszámoltatást hó végén a keletkezett parkolásokról. Hogy ez hogyan valósítható meg?

A ParkSol intelligens foglaltságjelző rendszere már túlmutat a szimplán ultrahangos gépjármű érzékelésen. Kamerás foglaltságjelző egységeivel beltéren egyszerre 3 (egy kamerás érzékelő) vagy 6 (két kamerás érzékelő) parkolóhelyet is képesek vagyunk megfigyelni. Parkolóhely csoportonként, illetve minden helyhez dedikált kijelzővel tudjuk tájékoztatni az érkező sofőröket az adott parkolóhely foglaltsági állapotát illetően. A videó analitika abban is segítséget nyújt nekünk, hogy nem csak a parkolóhelyek foglaltságát, hanem a gépjárművek rendszámát is azonosítsuk és adataikat feldolgozzuk.

Az egység két oldalán lévő kamerák között egy integrált LED-es visszajelző lámpát találunk, ami 256 különböző szín megjelenítését teszi lehetővé. Általános felhasználás szerint a zöld szín szabad állapotot, a piros szín foglalt állapotot jelez. Amennyiben a parkolóhelyenkénti távkijelzést választjuk, úgy külön színnel jelölhetjük a mozgáskorlátozott vagy éppen az elektromos autó töltésére kialakított férőhelyeket. A kamera képeket feldolgozó P-BOX elnevezésű vezérlő egysége 15 db kétoldalas és 30 db egyoldalas kamerás foglaltságjelző egység kezelését teszi lehetővé, darabszámuk nincs limitálva a rendszeren belül. A P-BOX vezérlő egy komplett miniszámítógép a rendszer megfelelő működését segítő egyéb eszközökkel mint: tápegység, PoE injektor. Minden egyes kamerás egység 2 db RJ45 Ethernet porttal rendelkezik azért, hogy sorba köthetőek legyenek. Felfűzve egyetlen Power Over Ethernet hálózaton biztosítjuk a tápellátást és adatkommunikációt. A kamerák 8 MP-es Sony IMX CMOS szenzorral rendelkeznek, hogy a lehető legmegbízhatóbb képalkotást biztosítsák a 3-3 darab rendszám egyidejű feldolgozására.

Nem lenne teljes a megoldás, ha a kültéri férőhelyek foglaltság érzékelését ne tehetnénk lehetővé ügyfeleink számára. A ParkSol kültéri kamerás megoldása ugyan parkolóhelyenkénti visszajelzést nem tesz lehetővé, de a kamerák elhelyezésének függvényében egyszerre akár 50 férőhelyet tudunk megfigyelni és mérni az ott eltöltött parkolási időt. A rendszert úgy fejlesztették ki, hogy már meglévő IP kamerarendszer integrálására is alkalmas legyen bizonyos ParkSol követelmények mentén. A szoftveres úton megoldott feldolgozó algoritmus megtanítható, hogy figyelembe vegye a parkolások érzékelésénél a szélsőséges körülményeket (pl.: hó, eső, nagyon magas hőmérséklet) és fényviszonyokat (esti, nappali időszak).

Visszatérve látható, hogy a fentebb említett beltéri kamerás foglaltságjelzéssel könnyedén azonosíthatóvá válnak a beérkezett gépjárművek. Nagy méretű VMS kijelzők kiépítésével abba az irányba tudjuk terelni a sofőröket, ahova csak szeretnénk. Az éppen begördülő vendégek számára lehetséges jelezni, hogy merre található az adott bérlői vendégparkoló, akihez érkezett. Sőt, akár külön dedikált parkolóhelyhez irányíthatjuk, ahol szintén egy LED kijelzőn megjelenítjük a rendszámát jelezve, hogy hol van a számára lefoglalt parkolóhely.

Üzemeltetőként hátra dőlhetünk, parkoló vendégeink úgy fogják érezni már az épületbe történő első belépéskor, hogy minőségi ügyfélkiszolgálásban részesülnek.

Ezentúl a kamerákkal megoldott foglaltságjelző rendszer jól kiegészíti a biztonsági kamerarendszert az épületben, mivel minden egyes gépjárművet megfigyelés alatt tudunk tartani. A videó stream megosztható a CCTV rendszer rögzítőjével és megjelenítő számítógépével is.

De gondoljunk a garázsmesteri vagy recepciós pultnál dolgozó kollégáinkra is, akik magát a rendszert kezelik és fogadják a vendégektől telefonon keresztül bediktált, vagy a bérlőktől listaszerűen leadott gépjárművek rendszámait. A parkolónk menedzselését elősegítendő, a ParkSol rendszer lelke a grafikus, alaprajzot is megjelenítő felügyeleti szoftver. Rajta keresztül minden egyes férőhelyen ellenőrizni tudjuk, hogy azzal a rendszámmal parkolnak-e az adott parkolóban, akinek a foglalása oda szólt. Természetesen egy körülbelül 100-as darabszám feletti parkolóval rendelkező épületben is bonyolult lehet ellenőrizni egyesével azt, hogy ki, hol, milyen rendszámmal parkol, így olyan automatikus riasztási eseményeket tudunk beállítani a szoftveren keresztül, hogy a rendszer jelezze számunkra, ha éppen a nem megfelelő helyre parkoltak be egy adott rendszámmal. Mindezen túl az előre meghatározott időtartamon túli parkolásokat is riasztási eseményként kaphatjuk vissza a rendszertől, hogy elháríthassuk a visszaéléseket és felszabadíthassuk a férőhelyeket a valóban fizető vendégeink számára. Ezen riasztási eseményekre rá tudunk szűrni a szoftverben, hogy könnyedén kitűnjenek a „rendesen” parkolók közül és kezelhetővé váljanak. Ezután meg tudjuk tenni a megfelelő lépéseket, legyen az a bérlők értesítése vagy hangosbemondón keresztüli jelzés a sofőrnek.

A szoftver olyan nyílt platformot kínál számunkra, hogy fejlesztéssel akár a létesítményünk arculatára szabhatjuk a megjelenését. Továbbá, ha egyéb rendszerek, mint például egy fizető automata rendszer is üzemel az épületben, könnyedén átadhatjuk az információkat további feldolgozásra, például a bérlői bérletkezeléssel kapcsolatos adatokat.

Tegyük fel, hogy egy bevásárlóközpontot vagy egy több épülettel és így több mélygarázzsal rendelkező irodaház komplexumot üzemeltetünk. Előfordulhat, hogy vendégeink ügyeiket intézve megfeledkeznek arról, hogy pontosan hova is parkolták le gépjárművüket a mélygarázsban. Rendszerünk elemeként olyan terminálokat tudunk elhelyezni a személybejáratokhoz, amely a gépjármű rendszámát begépelve megmutatja, hogy parkoló területén hol található a jármű. Ha ezt vegyítjük a mai okostelefonos applikációkkal, akkor akár a létesítményünk mobil alkalmazásán keresztül is be lehet gépelni a rendszámot és telefonon is tájékozódhatunk az autónk pontos helyzetéről. 

 

Mindazon túlmenően, hogy cégünk foglaltságjelző tervezését, kiépítését és karbantartását vállalja, megtalálható portfóliónkban minden olyan rendszer, amely a parkolók komplex gyengeáramú megoldásait érinti. Professzionális fizető automaták, jegykiadó és jegykezelő megoldások (QR kód olvasással, beléptető kártyás lehetőséggel, interkommal stb.) mind fellelhetők kínálatunkban. Cégünk több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkezői kollégái segítenek, hogy az Ön igenyeit szem előtt tartva a leghatékonyabb megoldást találják ki és valósítsák meg, amely a parkoló használat jövedelmezősségét javítja, valamint magasfokú ügyfélelégedettséghez vezet. Ezáltal előnyhöz juthat versenytársaival szemben. 

Komplex parkoló megoldásunk a következőket foglalja magába:

 1. rendszámfelismerő kamerák,
 2. beléptető és jegykezelő terminálok,
 3. fizető automaták (bankkártyás, készpénzes, applikációs fizetési lehetőség),
 4. kézi fizetési pontok (kedvezményező pontok),
 5. QR kódos fizetési megoldások,
 6. foglaltságjelző rendszer,
 7. telítettség jelző táblák (akár reklám szövegek megjelenítésére),
 8. sorompók (csuklós vagy normál).

 

Kreutzer András

üzletfejlesztési menedzser

Mobil: +36-30/233-1030

andras.kreutzer@sbtprotect.hu