Közintézmények, bankok, irodaházak, oktatási, kereskedelmi és ipari létesítmények biztonságtechnikájának szerves részét képezik a beléptető rendszerek.

megbízható beléptető rendszer főbb feladatai:

  • segítségével rugalmasan kontrollálható, hogy ki, mikor és hova léphet be,
  • a jogosultságok gyorsan és egyszerűen módosíthatóak,
  • az események rögzítésre kerülnek, így később visszakereshetőek,
  • a ki- és belépés időpontjainak felhasználásával korszerű munkaidő nyilvántartásra is használhatóak.

Az ellenőrzési (belépési) pontokon elhelyezhetünk:

  • kártyaolvasókat, amelyek kártya vagy más formátumú (karkötő, kulcstartó stb.) azonosító eszközök olvasására képesek,
  • biometrikus azonosításra szolgáló eszközöket (újnyomat, tenyér- vagy ujj vénahálózat, retina vagy arc szkennerek),
  • olyan kiegészítő terminálokat, amelyen az érkezés/távozás időpontját kiegészítő információkkal láthatjuk el (pl.: távollét oka: ebédszünet, külső megbeszélés, szabadság stb.)

Az adatok eljutnak a (ajtó)vezérlő egységekhez, amelyek kezelik a beléptető rendszer fizikai eszközeit úgy, mint az elektromos ajtózárakat, forgóvillákat, automata ajtókat és nyitásérzékelőket. Az vezérlő egységek rendszerint egy szerverrel kommunikálnak, amely biztosítja az adatok összegzését, feldolgozását és adja azt a felhasználói felületet, amin keresztül a felhasználó megváltoztathatja a rendszer működési paramétereit. Például elvégezheti a felhasználók hozzáadását, időkorlátok kezelését vagy a munkaidő nyilvántartás lekérdezését és más feladatokat.Ily módon akár több ezer belépési pontból álló beléptető rendszert lehet építeni, amelyek egy vállalaton belül egymástól több ezer kilométerre fekvő telephelyeit is összefoghatja, egységes keretet adva a beléptetésnek.